diumenge, 8 de maig del 2016

Excursió per la Senda de les Clapisses




Dins del conjunt d'activitats organitzades amb el lema "La Canal: conèixer per a protegir", avui diumenge 8 de maig de 2016, hem realitzat una xicoteta excursió per la Senda de les Clapisses, que partint des dels paellers de Sant Antoni, ens ha portat per la solana del Carrascal de la Font Roja, vorejant la Canal en direcció a Ibi.

Ens ha acompanyat Enric Moltó, doctor en geografia per la Universitat d'Alacant, qui ens ha fet una didàctica explicació de les característiques geològiques i climàtiques de la Canal, que ajuden a comprendre el seu funcionament geològic.

Us deixem un mapa de la ruta realitzada (si algú vol conèixer la ruta completa fins a Ibi, li deixem aquest enllaç).



Powered by Wikiloc




dissabte, 7 de maig del 2016

Xarrada sobre la història i el paisatge de la Canal

Anit va tindre lloc al Centre Ovidi Montllor d'Alcoi, en una sala plena de gom a gom, la xarrada titulada "La Canal: història i paisatge", a càrrec del professor titular d'arqueologia en la Universitat d'Alacant Ignasi Grau Mira. Aquest acte formava part de les jornades "La Canal: conéixer per a protegir", organitzades per la nostra associació.

Ignasi Grau és un molt bon coneixedor de la història d'aquesta vall i, en especial, del poblat ibèric del Puig. Recentment ha coordinat el llibre "La Canal: arqueologia, història i paisatge", editat per la Universitat d'Alacant, del qual ja vam parlar en un apunt anterior.

Com molt bé ens va explicar, fent-nos unes pinzellades sobre algunes fites històriques més destacables, tots els períodes de la nostra història tenen la seua representació en aquest petit racó entre muntanyes.

En la primera pinzellada es va remuntar 7.000 anys arrere, per situar-nos en el paisatge que veurien els homes i dones que van pintar als abrics de la Sarga. Va remarcar que ens trobem en aquest espai amb un autèntic museu a l'aire lliure, amb una enorme importància, i recordà que la singularitat d'aquest jaciment, junt a la diversitat, qualitat i bon estat de conservació de les pintures, van motivar que quan en 1998 la UNESCO va declarar "Patrimoni de la Humanitat" l'art rupestre de l'arc mediterrani espanyol, fes un esment especial a les pintures de la Sarga.

Al llarg de la seua amena exposició, Ignasi Grau es va ocupar també de l'altre jaciment arqueològic important de la Canal -el poblat ibèric del Puig-, per passar després a comentar altres fets i troballes: la presència d'enterraments musulmans del segle X al Puig; el desbarat de la Canal, on el 5 de maig de 1276 les tropes del cabdill musulmà al-Azraq van derrotar els cristians alcoians que les perseguien (el fet es reflecteix en la toponímia: el barranc de la Batalla); la creació del llogaret de la Sarga a finals del segle XVI per la poderosa família Descals; la fracassada colonització dels Plans
, ja en el segle XX; l'obertura de noves infraestructures de transport: la carretera N-340 pel barranc de la Batalla i la línia ferroviària Alcoi-Alacant, mai conclosa; la importància dels masos (entenent com a tals no només els edificis, sinó  les unitats de producció) i d'altres construccion
s (bodegues, forns de calç, etc.).

En
definitiva, va ser una xarrada molt il·lustrativa quant a la importància paisatgística i cultural de la vall de la Canal, que s'ha d'entendre com a un conjunt. De res aprofita conservar elements aïllats com poden ser els abrics de la Sarga, si no es protegeix el conjunt del territori del qual formen part.

Recordem que demà, diumenge 8 de maig, tindrà lloc una excursió guiada per la senda de les clapisses, en la solana de Sant Antoni (dins del Parc Natural del Carrascal de la Font Roja), i que l'exposició "La Canal: un món per descobrir" es podrà visitar al Centre Ovidi Montllor, en horari de 18 a 21 h, fins el 13 de maig. Trobareu més informació en el programa de les jornades.



dimarts, 3 de maig del 2016

Jornades "La Canal: conéixer per a protegir"

Del 4 al 13 de maig
EXPOSICIÓ:
LA CANAL: UN MÓN PER DESCOBRIR

Lloc: Centre Ovidi Montllor
C/Vistabella, 8 - Alcoi
Horari de visita: de 18 a 21 h

Exposició elaborada fa uns anys per la Colla Ecologista La Carrasca-Ecologistes en Acció, que mostra els principals valors naturals i culturals de la vall de la Canal i dels seus voltants i explica la necessitat de fer front als projectes que amenacen aquest espai.

Divendres 6 de maig, 20 h
CONFERÈNCIA:
LA CANAL D'ALCOI:
HISTÒRIA I PAISATGE
Lloc: Centre Ovidi Montllor
C/Vistabella, 8 - Alcoi
 
a càrrec d'Ignasi Grau, professor titular d'arqueologia en la Universitat d'Alacant; coordinador del llibre "La Canal: arqueologia, història i paisatge".

A més de la importància vital de la Canal per al subministrament d'aigua potable d'Alcoi, en aquesta vall també conflueixen valors naturals, patrimonials i històrics que li atorguen una vàlua excepcional. Tots els períodes de la nostra història tenen la seua representació en aquest petit racó entre muntanyes, amb algunes manifestacions molt destacades, com són l'art rupestre de la Sarga o el poblat ibèric del Puig.
 
La Canal és, en definitiva, un espai que mai no ha estat prou valorat en la seua importància paisatgística i cultural i que es troba amenaçat per interessos especulatius i urbanístics.  

 
Diumenge 8 de maig
EXCURSIÓ PER LA SENDA DE LES CLAPISSES

Enric Moltó, doctor en geografia per la Universitat d'Alacant, ens guiarà per aquesta senda que transcorre per la solana del Carrascal de la Font Roja, des d'on es pot contemplar el paisatge de la Canal, explicar-nos les seues característiques i comprendre el funcionament hidrològic d'aquesta vall.
  • Eixida a les 9 h des dels paellers de Sant Antoni (Parc Natural de la Font Roja, Alcoi).
  • Cal portar aigua, esmorzar, protecció solar i calçat adequat.
  • Durada total aproximada de l'excursió: 3 hores