dimecres, 30 de novembre del 2016

La Comissió de Peticions de l'Europarlament manté oberta la investigació sobre la maniobra legal que va possibilitar l'aprovació d'Alcoinnova

Representants d'Ecologistes en Acció del País Valencià i de Salvem l'Aqüífer del Molinar han acudit hui a la sessió de la Comissió de Peticions de l'Europarlament de Brussel·les per defensar la queixa que van presentar a la Comissió Europea per la irregularitat comesa pel Govern valencià en desembre de 2013, quan per llei va desprotegir les àrees d'amortiment d'impactes dels parcs naturals valencians.

Aquesta maniobra del Govern valencià es va fer sense cap participació pública i sense procés d'avaluació ambiental, contravenint la normativa europea, a pesar de les seues repercussions, ja que va comportar la reducció dràstica de la protecció de 319.280,25 hectàrees, que representen més del 12% del territori valencià.

Un exemple de les conseqüències del canvi legal denunciat per les organitzacions ecologistes és l'aprovació del projecte de La Española a la partida alcoiana de la Canal, ja que la reclassificació dels terrenys protegits, que formen part de l'àrea d'amortiment d'impactes del Parc Natural de la Font Roja, no haguera pogut aprovar-se sense aquesta martingala legal.

Les membres de la plataforma han expressat la seua satisfacció per la resposta rebuda de Brussel·les. Tal i com expressa la representant de Salvem el Molinar i la Colla Ecologista La Carrasca-Ecologistes en Acció, Júlia Moltó, "l'objectiu principal de la nostra visita era mantindre oberta la petició. I ho hem aconseguit. La presidenta de la Comissió de Peticions ha deixat clar que es manté oberta la nostra petició i que la Comissió seguirà de prop aquest assumpte, part del qual es troba en processos judicials. Encara que no podem denunciar davant dels tribunals la maniobra que el Govern de la Generalitat va fer per llei, ja que és jurídicament immune, considerem molt important que Europa la seguisca de prop i actue per defensar no només els interessos de les valencianes i els valencians, sinó la pròpia normativa que dicta la Comissió Europea".

Per la seua banda, la representant d'Ecologistes en Acció del País Valencià, Marta Mansanet, subratlla que "la presidenta de la Comissió Cecilia Wikström ha anunciat que plantejarà a les autoritats valencianes la necessitat de "gestionar bé els recursos naturals i el planeta, i no esgotar-los". Ens sembla molt positiu que des d'Europa es recorde a les autoritats regionals i locals que s'ha de respectar la protecció dels espais naturals, perquè la llei que promulgà la Generalitat rebaixant la protecció dels Plans d'Ordenació dels Recursos Naturals ha afectat també a la protecció de zones catalogades per la pròpia Unió Europea com a Zones d'Especial Protecció de les Aus (ZEPA) i Zones d'Especial Conservació (ZEC), com és el cas de la Canal".

Reunions prèvies
Les representants ecologistes han aprofitat la seua estada a Brussel·les per reunir-se amb els equips d'eurodiputats de diferents delegacions, amb l'objectiu de contextualitzar la petició i explicar el cas concret d'Alcoinnova com a principal conseqüència del canvi legislatiu que en el seu moment va imposar l'exconsellera Isabel Bonig. Concretament, han mantingut reunions amb responsables de l'oficina de Josep Maria Terricabras (eurodiputat del grup ALE), col·laboradors de Margrette Auken (Els Verds), assistents de Soledad Cabezón i Inmaculada Rodríguez-Piñero (PSOE) i també amb l'exeurodiputat de Compromís i actual assistent d'Els Verds, Jordi Sebastià.
La noticia al diari "Información" d'Alacant

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

De moment, no hi haurà moderació de comentaris en aquest blog, per la qual cosa apareixeran publicats de forma instantània. Apel·lem a la vostra responsabilitat perquè no siguen difamatoris, ni racistes, ni obscens o ofensius, ni que puguen vulnerar drets fonamentals i llibertats públiques o que atempten contra el dret al honor.