dissabte, 7 de maig del 2016

Xarrada sobre la història i el paisatge de la Canal

Anit va tindre lloc al Centre Ovidi Montllor d'Alcoi, en una sala plena de gom a gom, la xarrada titulada "La Canal: història i paisatge", a càrrec del professor titular d'arqueologia en la Universitat d'Alacant Ignasi Grau Mira. Aquest acte formava part de les jornades "La Canal: conéixer per a protegir", organitzades per la nostra associació.

Ignasi Grau és un molt bon coneixedor de la història d'aquesta vall i, en especial, del poblat ibèric del Puig. Recentment ha coordinat el llibre "La Canal: arqueologia, història i paisatge", editat per la Universitat d'Alacant, del qual ja vam parlar en un apunt anterior.

Com molt bé ens va explicar, fent-nos unes pinzellades sobre algunes fites històriques més destacables, tots els períodes de la nostra història tenen la seua representació en aquest petit racó entre muntanyes.

En la primera pinzellada es va remuntar 7.000 anys arrere, per situar-nos en el paisatge que veurien els homes i dones que van pintar als abrics de la Sarga. Va remarcar que ens trobem en aquest espai amb un autèntic museu a l'aire lliure, amb una enorme importància, i recordà que la singularitat d'aquest jaciment, junt a la diversitat, qualitat i bon estat de conservació de les pintures, van motivar que quan en 1998 la UNESCO va declarar "Patrimoni de la Humanitat" l'art rupestre de l'arc mediterrani espanyol, fes un esment especial a les pintures de la Sarga.

Al llarg de la seua amena exposició, Ignasi Grau es va ocupar també de l'altre jaciment arqueològic important de la Canal -el poblat ibèric del Puig-, per passar després a comentar altres fets i troballes: la presència d'enterraments musulmans del segle X al Puig; el desbarat de la Canal, on el 5 de maig de 1276 les tropes del cabdill musulmà al-Azraq van derrotar els cristians alcoians que les perseguien (el fet es reflecteix en la toponímia: el barranc de la Batalla); la creació del llogaret de la Sarga a finals del segle XVI per la poderosa família Descals; la fracassada colonització dels Plans
, ja en el segle XX; l'obertura de noves infraestructures de transport: la carretera N-340 pel barranc de la Batalla i la línia ferroviària Alcoi-Alacant, mai conclosa; la importància dels masos (entenent com a tals no només els edificis, sinó  les unitats de producció) i d'altres construccion
s (bodegues, forns de calç, etc.).

En
definitiva, va ser una xarrada molt il·lustrativa quant a la importància paisatgística i cultural de la vall de la Canal, que s'ha d'entendre com a un conjunt. De res aprofita conservar elements aïllats com poden ser els abrics de la Sarga, si no es protegeix el conjunt del territori del qual formen part.

Recordem que demà, diumenge 8 de maig, tindrà lloc una excursió guiada per la senda de les clapisses, en la solana de Sant Antoni (dins del Parc Natural del Carrascal de la Font Roja), i que l'exposició "La Canal: un món per descobrir" es podrà visitar al Centre Ovidi Montllor, en horari de 18 a 21 h, fins el 13 de maig. Trobareu més informació en el programa de les jornades.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

De moment, no hi haurà moderació de comentaris en aquest blog, per la qual cosa apareixeran publicats de forma instantània. Apel·lem a la vostra responsabilitat perquè no siguen difamatoris, ni racistes, ni obscens o ofensius, ni que puguen vulnerar drets fonamentals i llibertats públiques o que atempten contra el dret al honor.