dilluns, 23 de novembre del 2015

Assemblea dijous 26 de novembre de 2015

Assemblea de Salvem l'Aqüífer del Molinar 

Dijous 26 de novembre, a les 20:00 hores, en la UNESCO (C/Cid, 12 - baixos)


Ordre del dia:
 


1. Informació sobre últimes notícies (recursos judicials, tramitació projecte d'urbanització, etc.)
 
2. Propostes d'activitats.
 


3. Torn obert de paraules.




dimarts, 10 de novembre del 2015

"La Canal d’Alcoi": un llibre per a conéixer millor aquest valuós —i també amenaçat— espai

El passat 4 de novembre es va presentar al Centre Cultural “Mario Silvestre” d’Alcoi el llibre “La Canal d’Alcoi. Arqueologia, història i paisatge”, coordinat per l’arqueòleg alcoià Ignasi Grau, professor titular d’arqueologia en la Universitat d’Alacant, i editat per la mateixa Universitat, amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Alcoi i del Museu Arqueològic Municipal d’Alcoi “Camil Visedo Moltó”.

La presentació va estar a càrrec d’Ignasi Grau, acompanyat de Raül Llopis, regidor de Cultura d’Alcoi, de la vicerrectora d’Investigació, Desenvolupament i Innovació de la Universitat d’Alacant, Amparo Navarro, i del catedràtic de la mateixa Universitat i autor de dos dels capítols de l’obra, Mauro S. Hernández Pérez.

Al llarg de la presentació es va destacar la conjunció de valors naturals, patrimonials i històrics a la partida alcoiana de la Canal, que li atorguen una vàlua excepcional. Com bé s’indica en la introducció del llibre, “tots els períodes de la nostra història tenen la seua representació en aquest petit racó entre muntanyes, amb algunes manifestacions destacades, com són l’art rupestre de la Sarga, declarat Patrimoni Mundial per la UNESCO, o el poblat ibèric del Puig, destacat referent de l’arqueologia valenciana”. 

La finalitat principal del llibre és apropar a la població en general el resultat de les investigacions que es duen a terme des de les universitats i els centres de recerca, socialitzant el coneixement i fomentant la valoració de llocs com la Canal que —tornem a citar la introducció— “mai no han estat valorats en la seua importància paisatgística i es troben amenaçats per interessos especulatius i urbanístics”.

El llibre, amb una edició molt acurada i una fantàstica selecció de fotografies, aplega capítols redactats per investigadors i coneixedors d’aspectes ben diversos de la Canal, que ens parlen de la biologia, el paisatge, el clima, les plantes, la història i, sobretot, l’arqueologia. Així mateix, s’hi proposen diferents recorreguts per a conéixer aquest patrimoni i, per acabar, se’ns convida a gaudir de la nostra gastronomia. No se li pot demanar més!

En definitiva una obra que ens facilita conéixer i gaudir d’aquest valuós territori, reforçant la necessitat de la seua protecció.