diumenge, 5 de gener del 2014

Al·legacions de Salvem al projecte (8)


HUITENA AL·LEGACIÓ:

Els terrenys on es pretén dur a terme l'ATE Alcoinnova són part de la Infraestructura Verda (IV), atés que formen part de la Xarxa Natura 2000 (tant per la seua condició de Lloc d'Importància Comunitària, com de Zona d'Especial Protecció per a les Aus) i de l'àrea d'amortiment d'impactes del Parc Natural del Carrascal de la Font Roja. Compleixen, a més, altre dels requisits per a integrar la IV, ja que presenten un risc significatiu de contaminació d'aqüífers.
L'article 19 bis de la Llei 4/2004, de 30 de juny, de la Generalitat, d'Ordenació del Territori i Protecció del Paisatge (LOTPP), en l'apartat 1 defineix  la Infraestructura Verda com a "l'estructura territorial bàsica formada per les àrees i elements territorials d'alt valor ambiental, cultural i visual; les àrees crítiques del territori que han de quedar lliures d'urbanització; i l'entramat territorial de corredors ecològics i connexions funcionals que posen en relació tots els elements anteriors". Segons aquest mateix article, la seua finalitat és "garantir la qualitat de vida, la preservació de la biodiversitat i el manteniment dels processos ecològics bàsics".
D'acord amb l'apartat 2 de l'esmentat article, "la planificació territorial i urbanística haurà d'integrar de forma adequada i eficaç la protecció, conservació i regeneració del medi natural, cultural i visual, integrant les àrees i elements que conformen la Infraestructura Verda."
Segons l'article 20 de la LOTPP:
"1. La planificació territorial i urbanística integrarà la protecció, la conservació i la regeneració del patrimoni natural, garantint el manteniment dels processos ecològics bàsics i la conservació i preservació de paisatges rellevants pel seu elevat valor natural, cultural i productiu.
2. A este efecte, i de conformitat amb el que establix l'article 19.bis, el planejament territorial i urbanístic incorporarà a les seues previsions els espais que integren la Infraestructura Verda, així com les mesures de protecció, ordenació, ús i gestió previstes en les seues normatives reguladores i en els seus instruments de planificació i gestió.
(…)
5. Les accions orientades a la transformació del sòl en el seu estat natural es restringiran en aquells espais que tinguen protecció pels seus valors naturals d'interés ambiental, d'acord amb la seua legislació específica o en el planejament territorial i urbanístic aplicable. En tot cas, hauran de ser respectuoses, en el seu mode i emplaçament, amb els recursos i espais naturals susceptibles de protecció.
(…)"
El document "Objetivos y estrategias" de la proposta de Pla d'Acció Territorial d'Infraestructura Verda i Paisatge de la Comunitat Valenciana[1]", de març de 2011, ajuda a aclarir què és la IV i quina és la seua finalitat (les negretes són nostres):
"El Reglamento de Paisaje de la Comunitat Valenciana establece que la Infraestructura Verde o Sistema de Espacios Abiertos es un conjunto integrado y continuo de espacios libres de edificación, de interés medioambiental, cultural, visual o recreativo, así como sus conexiones ecológicas y funcionales.
(…)
Un principio esencial del desarrollo urbanístico es averiguar previamente dónde no debemos crecer. La delimitación de la Infraestructura Verde ayuda a identificar los lugares que no deben ser urbanizados. Después de la delimitación de la Infraestructura Verde resulta más evidente donde se puede plantear el desarrollo.
Tras identificar las áreas que presentan factores positivos para su consideración como Infraestructura Verde y las que tienen factores negativos para el crecimiento, son fácilmente deducibles las áreas prioritarias a proteger y las áreas que pueden desarrolarse.
(…)
A diferencia de los espacios verdes, que son algo agradable de tener, una amenidad, la Infraestructura Verde es algo que debemos tener, una necesidad.
(…)
Otro aspecto inherente a la Infraestructura Verde es la continuidad. A diferencia de los espacios libres y zonas verdes que son elementos aislados, la Infraestructura Verde es un sistema de espacios continuo e interconectado.
(…)
En resumen, la Infraestructura Verde la podemos definir como un sistema de espacios continuo, integrado y participativo. Es un sistema continuo porque los diferentes elementos que lo integran, recursos medioambientales, culturales y visuales, están conectados entre sí mediante corredores, ecológicos y funcionales. Es un sistema integrado porque la Infraestructura Verde incluye todo tipo de espacios abiertos urbanos, rurales y forestales. Hay quien la define como todo lo que no es residencial, comercial, industrial o equipamiento; es decir, los bosques, los terrenos agrícolas, las áreas ambientales críticas, etc. (…)"
Mentre que la proposta de PAT d'Infraestructura Verda i Paisatge afirma que "tal es la importancia que se le da a esta Infraestructura Verde, que recientemente se ha modificado la Ley de Ordenación del Territorio y Protección del Paisaje para recogerla expresamente", podem comprovar que aquesta importància pot quedar totalment en entredit  —i la figura de la Infraestructura Verda buidada de contingut de manera descarada—  si s'accepta el projecte de l'ATE Alcoinnova en els terrenys de la Canal.
Les referències a la IV en l'Informe de Sostenibilitat Ambiental són realment desgavellades, ja que s'arriba a afirmar que una de les raons per a considerar més adequat —dins de la Canal— situar el nou projecte empresarial en el marge nord de l'autovia és la "menor presencia de infraestructura verde dispersa respecto a la zona sur, donde se localizan cauces de agua, la vía verde de Alcoi, masas forestales aisladas, etc.", quan la realitat és que tots els terrenys situats al nord de l'autovia en la partida de la Canal formen part íntegra de la IV.
La situació arriba a l'absurd quan per a la selecció d'alternatives s'utilitza com a indicador el percentatge destinat a infraestructura verda, quan el criteri que justificaria un menor impacte ambiental és l'afecció mínima a la infraestructura verda. Així, es valora com a més favorable l'alternativa de la Canal pel fet de mantindre més d'un 30% d'IV, quan el fet real és que la zona afectada és actualment IV en el 100%.


[1] Document que l'Informe de Sostenibilitat Ambiental sorprenentment inclou en l'apartat de bibliografia consultada.

[Recordeu que el text complet de l'escrit d'al·legacions de Salvem es pot consultar en aquest enllaç]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

De moment, no hi haurà moderació de comentaris en aquest blog, per la qual cosa apareixeran publicats de forma instantània. Apel·lem a la vostra responsabilitat perquè no siguen difamatoris, ni racistes, ni obscens o ofensius, ni que puguen vulnerar drets fonamentals i llibertats públiques o que atempten contra el dret al honor.