dimecres, 22 de gener del 2014

Al·legacions de Salvem al projecte (13)

Imatge presa de la web de Caja Mediterráneo


TRETZENA AL·LEGACIÓ:

El catàleg de fauna que s'inclou en l'Informe de Sostenibilitat Ambiental és una barreja sense cap estructuració i molt incompleta de l'espècies vertebrades existents en el conjunt del Parc Natural del Carrascal de la Font Roja, però no s'hi fa cap esment concret a les espècies que poden tindre el seu hàbitat en l'àmbit de l'actuació, ni de la seua inclusió en els diferents catàlegs d'espècies protegides.
Així mateix, no hi ha cap referència a la fauna invertebrada.
L'informe de 12/04/2011[1] del Servei d'Ordenació Sostenible del Medi, de la Direcció General de Territori i Paisatge, sobre afecció a la Xarxa Natura 2000 del projecte de revisió del PGOU, identifica els llocs de nidificació d'espècies d'aus protegides, alguns dels quals estan situats en l'àmbit de l'actuació o en les seues immediacions:
§  Àguila serpera (Circaetus gallicus). Inclosa en l'annex II del Conveni de Berna, en l'annex II del Conveni de Bonn, en l'annex I de la Directiva d'aus i en la Llista d'Espècies Silvestres en Règim de Protecció Especial. Es tracta d'una espècie forestal, però que caça en zones obertes, com ara els camps de secà. Es calcula que a tot el País Valencià no n'hi ha més de 42 parelles.
§  Cogullada fosca (Galerida theklae). Inclosa en els annexos II i III del Conveni de Berna, en l'annex I de la Directiva d'aus i en la Llista d'Espècies Silvestres en Règim de Protecció Especial.
§  Cotoliu (Lullula arborea). Inclosa en l'annex III del Conveni de Berna, en l'annex I de la Directiva d'aus i en la Llista d'Espècies Silvestres en Règim de Protecció Especial.
§  Busquereta cuallarga (Sylvia undata). Inclosa en l'annex II del Conveni de Berna, en l'annex II del Conveni de Bonn, en l'annex I de la Directiva d'aus i en la Llista d'Espècies Silvestres en Règim de Protecció Especial.
A més de les espècies que nidifiquen en l'àrea afectada, cal tindre en compte que l'hàbitat de moltes altres també inclou els terrenys de l'ATE. L'informe del Servei d'Ordenació Sostenible del Medi també identifica els espais vitals (en literatura científica "home range") de les espècies incloses en l'annex I de la Directiva d'aus, que a més dels llocs de cria inclouen també "les àrees d'alimentació, les àrees defensades com a territori i les zones on les aus actuen amb la resta de la població." Aquests espais vitals afecten l'àmbit de l'actuació almenys en el cas d'altres tres espècies, a més de les ja esmentades: l'àguila de panxa blanca, el falcó peregrí i el brúfol.
Cal destacar l'àguila cuabarrada o de panxa blanca (Aquila fasciata o Hieraaetus fasciatus), que s'ha considerat la "joia ornitològica del Parc Natural del Carrascal de la Font Roja. Inclosa en l'annex I del Catàleg Valencià d'Espècies de Fauna Amenaçades, en el Catàleg Espanyol d'Espècies Amenaçades (com a vulnerable), en l'annex II del Conveni de Berna, en l'annex II del Conveni de Bonn, en l'annex I de la Directiva d'aus i amb la categoria d'«en perill» de l'UICN. Aquesta espècie ha patit en les últimes dècades un fort declivi poblacional.
L'àguila cuabarrada utilitza com a espai vital la solana de la Font Roja (inclosos els terrenys de l'ATE), que té les característiques de les principals zones de caça seleccionades per l'espècies: zones àmplies on pot caçar amb facilitat, composades per cultius agrícoles amb taques de vegetació natural (generalment rebutja els boscos, que li dificulten el vol).
El brúfol (Bubo bubo) està inclòs en l'annex II del Convenio de Berna, en l'annex I de la Directiva d'aus i en la Llista d'Espècies Silvestres en Règim de Protecció Especial.
Pel que fa al falcó peregrí (Falco peregrinus), aquest està inclòs en l'annex II del Conveni de Berna, en l'annex II del Conveni de Bonn, en l'annex I de la Directiva d'aus i en la Llista d'Espècies Silvestres en Règim de Protecció Especial.




[1] En la data figura 12/04/2010, però és un error evident, ja que analitza la documentació presentada per l'Ajuntament d'Alcoi el 23/11/2010.

[Recordeu que el text complet de l'escrit d'al·legacions de Salvem es pot consultar en aquest enllaç]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

De moment, no hi haurà moderació de comentaris en aquest blog, per la qual cosa apareixeran publicats de forma instantània. Apel·lem a la vostra responsabilitat perquè no siguen difamatoris, ni racistes, ni obscens o ofensius, ni que puguen vulnerar drets fonamentals i llibertats públiques o que atempten contra el dret al honor.