dimarts, 10 de desembre del 2013

Comunicat

Una volta acabat el període d’exposició publica i de presentació d’al·legacions a l'anomenada Actuació Territorial Estratègica Alcoinnova (el projecte de La Española a la partida de la Canal), des de Salvem l’Aqüífer del Molinar volem fer una valoració de la nostra campanya i també convidar-vos a una presentació pública de les al·legacions que hem presentat.
Salvem l’Aqüífer del Molinar, junt amb altres entitats que han col·laborat en la campanya d’al·legacions contra la ubicació del projecte Alcoinnova a la Canal, han aconseguit que més de 1.600 ciutadans hagen presentat al·legacions a títol individual, que s'han enviat a la Conselleria d'Infraestructures, Territori i Medi Ambient. En aquestes al·legacions es plantejaven, de manera resumida, 5 punts bàsics pels quals es considera que la ubicació elegida és inacceptable. Aquestos punts tracten el risc de contaminació de l'aigua potable d'Alcoi, la impossibilitat de garantir l’abocament zero, la inadequació del lloc escollit, l’existència d’emplaçaments alternatius i la necessitat de descartar la ubicació prevista, perquè es convertirà en un obstacle que farà inviable el projecte.
Per altra banda, la nostra associació, junt amb la Colla Ecologista la Carrasca-Ecologistes en Acció, ha presentat un extens document, de 61 pàgines, en el qual s'exposen de forma detallada 22 al·legacions que avalen la nostra posició contra la ubicació del projecte a la Canal.
Entre d’altres temes, es tracta a fons el perill de contaminació de l’aqüífer, la inconsistència de l’estudi d’alternatives, la impossibilitat legal de desclassificar els terrenys afectats pel projecte, l'impacte sobre la Xarxa Natura 2000 i un llarg etcètera.
Per tal de fer partícips del contingut de les al·legacions a tots els membres de la nostra associació i els ciutadans en general, el pròxim dimecres 11 de desembre a les 19.30 h, al Club Unesco (c/Cid, 12), farem una presentació pública del document presentat i tractarem de manera resumida els aspectes més rellevants.
Podem avançar que, després d’estudiar tota la documentació exposada, hem arribat a les conclusions següents:
1. La ubicació elegida per La Española és il·legal, ja que pretén desclassificar sòl protegit en contra de la normativa bàsica sobre el sòl i de la protecció dels espais naturals i la biodiversitat.
2. S'ha elegit una ubicació  menyspreant el més que acreditat perill de contaminació de l'aqüífer del Molinar, amb l'excusa d'unes mesures correctores que, a més de no ser infal·libles, són insuficients i estan mal dimensionades. A més a més,  la proposta de l'empresa desobeïx obertament les principals prescripcions establides en els estudis de delimitació del perímetre de protecció de les captacions d'aigua potable d'Alcoi.
3. L’estudi d'alternatives presentat per l'empresa no té cap rigor, ja que utilitza uns indicadors i uns criteris totalment inadequats en un estudi d'impacte ambiental i de sostenibilitat econòmica.
4. La proposta de l'empresa té més de projecte urbanístic/especulatiu que d'actuació industrial i productiva, ja que les necessitas de sòl per a traslladar les empreses de La Española són molt petites en comparació amb els terrenys que es volen destinar per a oferir parcel·les.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

De moment, no hi haurà moderació de comentaris en aquest blog, per la qual cosa apareixeran publicats de forma instantània. Apel·lem a la vostra responsabilitat perquè no siguen difamatoris, ni racistes, ni obscens o ofensius, ni que puguen vulnerar drets fonamentals i llibertats públiques o que atempten contra el dret al honor.