dimarts, 17 de desembre del 2013

Al·legacions de Salvem al projecte (2)


SEGONA AL·LEGACIÓ:

L'empresa promotora no nega el gran valor ambiental de la zona sinó que pretén aprofitar-lo com a reclam de l'actuació. Afirma que vol dialogar amb l'entorn, però el que en realitat proposa és ocupar-lo, transformar-lo i crear una nova àrea urbana sobre uns terrenys que, com hem vist, no poden desclassificar-se.

La filosofia del projecte és, per tant, clarament desenvolupista i contrària als principis de sostenibilitat. En el que ara és territori de caça, alimentació i dispersió de la fauna vertebrada, es volen crear "nuevos espacios, negocios industriales, comerciales, terciarios, recreativos, etc." (en aquest etcètera també s'inclouen els usos residencials —unifamiliars, plurifamiliars i comunitaris— de les parcel·les TBA). En lloc d'aprofitar els espais fàcilment urbanitzables i pròxims als nuclis urbans, s'aposta per alterar la matriu agrícola del territori i posar en perill un recurs tan vital com l'aigua potable de la ciutat d'Alcoi. En lloc d'afavorir els processos de rehabilitació, regeneració renovació i consolidació de les àrees industrials existents o projectades (com ara el polígon mancomunat al terme de Muro), es vol urbanitzar el que s'ha de preservar de la urbanització. En lloc d'innovar i treballar en el camp de la jardineria paisatgística, es recorre a la vella estratègia colonitzadora i devoradora dels espais rústics ben conservats.

No cal desprotegir el sòl protegit per a crear un espai "persuasivo, original y elegante" o per a "incrementar la experiencia de profunda conexión y comunicación con el mundo vegetal". A Alcoi i, en general, a les comarques de l'Alcoià i del Comtat, els paisatges tenen una gran qualitat i les diferents perspectives de les muntanyes i de la vall del riu Serpis són un gran actiu. Sembla mentida que una empresa que es presenta com a innovadora no se senta capaç de dissenyar un espai d'activitat econòmica funcional i atractiu en un altre lloc que no siga a la partida de la Canal, lluny dels teixits urbans consolidats.

Una bona mostra de com són d'obsolets —i d'insostenibles— els plantejaments del projecte, és que considera la urbanització de l'Estepar "una prueba de la posible ubicación en esta zona de un parque empresarial". I això quan l'Auditoria mediambiental del terme municipal d'Alcoi, encarregada per l'Ajuntament d'Alcoi a l'empresa Estudios Ambientales Gamma SL i elaborada en l'any 1998, ja va detectar que:
"[…] Dins del sòl urbà serà el sòl industrial i les urbanitzacions fora del casc urbà principal els que major impacte produeixen en el medi ambient d'Alcoi […]" (pàgina 174).
"[…] La delimitació de sòl urbà a Montesol, Baradello i Estepar afecta a grans superfícies […] Aquesta gran ocupació del territori per les urbanitzacions, i la seua llunyania de la ciutat, fa que els serveis urbanístics bàsics, marcats per el art.502 del PGOU, resulten molt cars […]" (pàgines 175-176). 
"[…] Els majors efectes sobre la vegetació i la fauna deriven de l'ocupació pel usos urbans d'àrees amb gran valor ambiental. En aquest cas ens troben amb les urbanitzacions de Montesol, Estepar, Baradello i Sargento, totes situades lluny del casc urbà principal en àrees de gran valor ecològic. El impacte es deu a l‘ocupació directa dels terrenys i a la pressió antròpica per augment de freqüentació en àrees naturals.[…]" (pàgina 177).

[Recordeu que el text complet de l'escrit d'al·legacions de Salvem es pot consultar en aquest enllaç]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

De moment, no hi haurà moderació de comentaris en aquest blog, per la qual cosa apareixeran publicats de forma instantània. Apel·lem a la vostra responsabilitat perquè no siguen difamatoris, ni racistes, ni obscens o ofensius, ni que puguen vulnerar drets fonamentals i llibertats públiques o que atempten contra el dret al honor.