dissabte, 26 d’octubre del 2013

Reunió amb "La Española"


Tal com s'havia concertat amb alguns dies d'antelació, en la vesprada d'ahir divendres es va celebrar una reunió en les oficines de l'empresa "L'Espanyola" amb un grup de representants de la plataforma "Salvem l'Aqüífer del Molinar".

Des del principi tots els reunits sabien que en la taula estaven representats els defensors de dos plantejaments antagònics: els representants de "L'Espanyola" avalant sense fissures el seu projecte de polígon industrial en la zona de la Canal i els membres de la plataforma qüestionat la idoneïtat de la ubicació d'aquest projecte.

Malgrat tot, la reunió es va perllongar durant més de dues hores, amb un constant intercanvi d'arguments per ambdues parts que, com semblava predestinat, xocaven frontalment. Cal dir que també va haver-hi punts de encontre: per part de l'empresa es reconeixia la coherència dels plantejaments de la plataforma (que no ha canviat el seu enfocament al llarg de tots els anys que porta constituïda), mentre que per part dels nostres representants es reconeixia el treball realitzat per l'empresa per a presentar un projecte amb important component innovador.

Al final, la impressió que ens portem és, com diria un castís, "que aquí está todo el pescao vendido". El projecte porta gestant-se durant 10 anys i està en la seua recta final. La Generalitat, conscient de l'alt valor ambiental dels terrenys on es pretén situar, de la seua proximitat al Parc Natural de la Font Roja, del seu inqüestionable impacte paisatgístic, ha hagut de recórrer a un instrument excepcional, a una autèntica "piconadora" jurídica com és la ATE, amb la qual s'aplanaran tots els impediments legals que, fins a fa pocs mesos, impedien el desenvolupament d'aquest polígon.

Com a curiositat direm que hi ha alguna cosa que ha molestat especialment als promotors del projecte: que se'ls haja titllat d'especuladors, ja que ho consideren una falta de respecte. Des de la nostra plataforma se'ls ha respost que entenem que "especular" en la seua accepció de "efectuar operacions comercials o financeres, amb l'esperança d'obtenir beneficis basats en les variacions dels preus o dels canvis" i que no considerem aquesta expressió com una falta de respecte. El que diem i repetim és que aquest projecte generarà sens dubte una sèrie de plusvàlues urbanístiques i que és lícit pensar que els seus impulsors cerquen deliberadament obtenir-les.

En definitiva, des de la plataforma intentem articular una crítica al projecte que es base en arguments tècnics, no en desqualificacions personals a ningú. Es qüestiona, en este cas, directament la ubicació del projecte i la manca d'estudi d'altres alternatives, i en cap cas a l'empresa o empresaris.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

De moment, no hi haurà moderació de comentaris en aquest blog, per la qual cosa apareixeran publicats de forma instantània. Apel·lem a la vostra responsabilitat perquè no siguen difamatoris, ni racistes, ni obscens o ofensius, ni que puguen vulnerar drets fonamentals i llibertats públiques o que atempten contra el dret al honor.