divendres, 12 d’abril del 2013

Per qué cal salvar l’aqüifer del Molinar


Hi ha moltes raons, òbviament és important per als veïns d'un municipi que es conserven els elements naturals de que disposen, però des d'un punt de vista jurídic, ambiental i econòmic els raonaments van més enllà.

Entre els principis que regeixen actualment la protecció del medi ambient, destaca el de "desenvolupament sostenible", creat a la Cimera d´Estocolm de 1972 i que parteix de l'equilibri entre el desenvolupament econòmic i el respecte a un entorn biofísic adequat, o en altres paraules, permet el creixement econòmic e industrial, però sense comprometre el medi ambient que han de gaudir les generacions futures. Per tant és necessari valorar què aporta el projecte industrial "La Española" i què deteriora ambientalment.

Des del punt de vista econòmic, els avantatges són la creació de llocs de treball i per tant una reducció de l'atur actual (en major o menor proporció, cosa que no ha estat concretada i provada de forma raonable per l'empresa en qüestió) i d'altra banda la lògica riquesa industrial que suposa el creixement de les empreses. Però, l'aqüífer del Molinar es un bé natural protegit, inclòs en el perímetre de protecció del Parc Natural del Carrascar de la Font Roja, establert pel PORN (Pla d’Ordenació dels Recursos Naturals).

Per tant, la clau per a dirimir quina és la millor opció es troba en les alternatives, tal i com es fa a un Estudi d’Avaluació d'Impacte Ambiental. Aleshores, cal valorar quines altres opcions té aquesta empresa per tal de no danyar un bé natural d'especial protecció. S'ha considerat l’opció d'instaurar-la a un polígon mancomunat o a la zona industrial comú d'Alcoi, el que també beneficiaria a “La Española” perquè evitaria el cost de canviar de qualificació el sòl de no urbanitzable d'especial protecció a urbanitzable i de les necessàries dotacions públiques (aigua, enllumenat, accessos per a vehicles, etcètera). Sembla que és més raonable decantar-se per qualsevol de les alternatives abans de danyar irremeiablement cap bé natural (que sempre resulta afectat per una activitat industrial encara que amb una intensitat més acceptable) tal i com assenyala el principi de desenvolupament sostenible al qual hem fet referència.

Per últim, a banda de perjudicar el medi ambient, l’Actuació Territorial Estratègica que ara recolza l'establiment d'esta empresa en un àrea protegida, està posant en risc la salut de les persones. No és la primera vegada que en una indústria es produeixen accidentalment filtracions de productes tòxics en les aigües subterrànies provocant la contaminació de les mateixes. Al localitzar-se “La Española” pròxima a l'aqüífer s'està potenciant aquest risc de contaminació.

José Miguel Beltrán Castellanos (Advocat)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

De moment, no hi haurà moderació de comentaris en aquest blog, per la qual cosa apareixeran publicats de forma instantània. Apel·lem a la vostra responsabilitat perquè no siguen difamatoris, ni racistes, ni obscens o ofensius, ni que puguen vulnerar drets fonamentals i llibertats públiques o que atempten contra el dret al honor.